REVIEWS (10)

Ik ben een 67-jarige, door een longarts gediagnosticeerde astmapatiënt. Om mijn astma onder controle te houden gebruik ik ’s morgens 2 puffers: één opener van de bronchiën en één ontstekingsremmer. Daarnaast gebruik/gebruikte ik met name in de zomer en bij drukkend weer zo’n 6 tot 10 keer per dag een bronchusverwijder om acute benauwdheidsaanvallen te kunnen pareren. Jules werkt onder andere met ademoefeningen, woordreeksen en stemoefeningen. Hierbij let hij niet alleen op de manier van ademhalen en spiergebruik maar ook op lichaamshouding, beweging van het lichaam, etc. Er ging een wereld voor me open, ongemerkt gebruik je veel meer onderdelen van je lichaam om te ademen dan je denkt. Het resultaat is dat mijn manier van ademen aanzienlijk is verbeterd en ik daardoor nauwelijks meer benauwd ben. Mijn astma belemmerd me niet meer in mijn dagelijkse handelen en dat ervaar ik als een enorme vrijheid.
(Leo van der Hout, Delft)
——————————
Omdat ik na een lange tijd weer lid was geworden van een koor, heb ik contact met Jules opgenomen. Zang heeft bij mij een hobbymatige kant en daar heb ik ook de zangles voor gebruikt. Tijdens uitvoeringen van mijn koor heb ik een aantal maal solo gezongen, waarbij ik het erg fijn vond om zanglessen voorafgaand te krijgen en te horen wat Jules ervan vond en wat er nog verbeterd kon worden. Jules past de zanglessen aan aan de behoefte van de leerling. Zo wordt bij mij de zangles meestal ingevuld met zangoefeningen, maar ook met het oefenen van de koorstukken. Jules is kritisch, maar ik weet dat ik goede feedback krijg. Momenteel vind ik het erg fijn om online zangles te volgen.
(Lianne, Pijnacker)
——————————
Ik ben geen echte zanger, maar voor een uitvaart van mijn dierbare wilde ik met spoed de Duitse versie leren van het Ave Maria gezongen door Helene Fischer.
Het was een zware tijd privé voor mij met allerlei moeilijke situaties door elkaar heen.
De tijd drong en mijn kwaliteit was ver weg, maar met een enorm doorzettingsvermogen en per les aanpassen is er toch een prachtig resultaat uit gekomen.
Ik kan tevreden terug kijken op het gebeuren, en ben Jules daar ook dankbaar voor.
(Rob van Hoogdalem, Zegveld)
——————————
Bij een loterij won ik een gratis proefles van Jules. Inmiddels zit ik bijna vier jaar bij hem op les met als insteek stemvorming. In die tijd heb ik Jules leren kennen als een zeer veelzijdig en deskundig docent en musicus. Hij is van alle markten thuis: spreken, zingen, vertellen, acteren, compositie en arrangeren. Hij weet je zwakke plekken te vinden en je te helpen daar doorheen te komen. Daarbij is Jules een prettig mens en heeft hij veel geduld. Hij is in staat om wat er in een les gebeurt op te pakken en daar wat mee te doen. Zo wordt elke les weer een verrassend avontuur. Ik ga er steeds weer met veel plezier naar toe.
(Arjen, Pijnacker)
——————————
Zangles bij Jules:
Hier had ik jaren eerder mee moeten beginnen.
Eén op één werken aan stem – adem – houding: Heerlijk!
(Judith, Ter Aar)
——————————
Toen ik na mijn pensionering, na zes jaar helemaal niets gedaan te hebben, weer wilde gaan zingen zat mijn stem helemaal vast, geen adem en elke lange toon flakkerde als een kaarsje op de tocht.
Kennissen adviseerden mij: ga naar Jules Schaap.
Nu, een aantal jaren verder, is het zingen weer een plezierige hobby geworden. Maar dat ging niet vanzelf, maar door vaak en regelmatig oefenen volgens de duidelijke adviezen en uitleg van Jules.
En vooral ook met veel geduld. Geduld ook van Jules: knap hoor.
Elke les is weer een feestje en je komt nooit uitgestudeerd. Je kunt altijd weer nog een stapje verder en dat maakt van zangles voor mij een uitdagende en vooral leuke hobby.
(André, Leimuiden)
——————————
Al snel na mijn start enkele jaren geleden als bas in mijn koor in Rijswijk, vond ik dat ik zangles nodig had. Concrete aanleiding daarvoor was het “niet kunnen halen” van de voor mij ‘hoge’ D (294 Hz). Zoekend naar een zangdocent In mijn woonplaats Nootdorp, vond ik een naamgenoot: dat kan geen toeval zijn!
Sindsdien ben ik bij Jules op zangles, en dat bevalt me nog steeds uitstekend. Ik beleef steeds meer plezier aan het zingen, en de hoge D is steeds minder mijn ‘Angstgegner’. Jules pakt de (in mijn geval bariton) vraagstukken aan bij de bron, met duurzame voortgang als resultaat. En dat doet hij op een plezierige manier met open en eerlijke feedback, zodat je steeds exact weet waar je qua vorderingen staat. Ik hoop dat ik nog jaren bij Jules zangles mag blijven houden!
(Jules Braat, Nootdorp)
——————————
Sinds een aantal jaren laat ik mij als verhalenverteller graag coachen door Jules.
Als musicus met veel podiumervaring schoolt hij mij verder in de vertelkunst.
De ademtechnieken die hij mij daarbij leert blijken ook goed voor mijn gezondheid.
Jules is een prettige leraar met veel geduld, inspirerend, servicegericht en altijd een sprankje humor.
Bovendien een fijn mens om te ontmoeten.
(Joke, Pijnacker)
——————————
Na mijn pensioen begonnen met gitaar spelen en zingen. Om beter te leren zingen heb ik zangles genomen bij Jules Schaap. Na negen jaar verbeteren mijn stem en zang nog steeds en dat maakt dat ik er veel plezier aan beleef. Ik ervaar ook dat het bijdraagt aan mijn geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dat zou ik niet gerealiseerd hebben door een instructie-filmpje van internet te downloaden.
(NvdK, Bleiswijk)
——————————
Als onervaren, maar enthousiaste koorzanger met chronische bronchitis, heb ik regelmatig problemen met mijn ademhaling. Het zingen van lange zinnen bijvoorbeeld,  was voor mij erg moeilijk door ademnood. Sinds twee jaar heb ik nu ademtherapie en zangles van Jules en hoewel er nog veel te leren valt, zijn er al veel vorderingen merkbaar.
Zingen wordt nu nog fijner door mijn verbeterde ademtechniek… beter/anders ademhalen betekent voor mij: minder vermoeidheid, minder keelpijn en een mooiere klank.
En niet onbelangrijk…steeds ga ik na de les vrolijk naar huis…door Jules
(Ellen Martens, Leiderdorp)
——————————